Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Συνέντευξη τύπου στα Χανιώτικα Νέα:


Αρχιτεκτονική και πολεοδομία στην Κρήτη μετά την Ενωση  
Γράφει:  - 9 Νοεμβρίου 2013 


























Η επιρροή της Ενωσης της Κρήτης στην αρχιτεκτονική και πολεοδομία του νησιού αναδεικνύεται μέσα από την Εκθεση με θέμα «Κρήτη 1913 – 2013 – Αρχιτεκτονική και πολεοδομία μετά την Ενωση», που εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

H Εκθεση που αποτελείται από αρχειακό υλικό, σχέδια και φωτογραφίες, βασίζεται σε έρευνα μέσα από σαράντα αρχεία και συλλογές σε όλη την Κρήτη.

Αναδεικνύεται το έργο αρχιτεκτόνων που έχουν δημιουργήσει στο νησί και επιδιώκεται η προβολή της αρχιτεκτονικής παραγωγής του 20ού αιώνα στην Κρήτη ως στοιχείο του νεότερου και σύγχρονου πολιτισμού της.

Διοργανωτής είναι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων (Σ.Α.Δ.Α.Σ.-Π.Ε.Α./Τμήμα Χανίων), με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», σε συνεργασία με τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου, Λασιθίου, Σ.Α.Δ.Α.Σ. – Π.Ε.Α./Τμήμα Ρεθύμνου και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Ενωσης της νήσου με την Ελλάδα.


Την επιστημονική επιμέλεια της Εκθεσης έχει αναλάβει η κα Αμαλία Κωτσάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οπως ανέφερε χθες κατα τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων κα Ειρήνη Αποστολάκη, «η Εκθεση αποτελεί μια ευκαιρία για προβολή και αναγνώριση της συνεχούς παρουσίας των αρχιτεκτόνων στο νησί, της επιρροής τους στην παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος και της προσφοράς τους στην δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής παράδοσης της Κρήτης την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να διατηρήσουμε».

Στόχος της Εκθεσης, σύμφωνα με την επιμελήτρια της Εκθεσης κα Κωτσάκη είναι «να συμβάλλει υπό το πρίσμα της Αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας στην κατανόηση αυτών των εκατό χρόνων, στην ιδιοπροσωπία της Κρήτης μέσα από την αρχιτεκτονική και την διαμόρφωση του χώρου και εν τέλει να βοηθήσει στην αυτογνωσία. Η Εκθεση δεν εξάρει μόνο αρχιτεκτονικά επιτεύγματα αλλά στέκεται και σε δυσμενείς εποχές, όπως οι εποχές της προσφυγιάς, του πολέμου όπου η Αρχιτεκτονική έχει την δυνατότητα να αποδείξει τον κοινωνικό της ρόλο».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», κ. Νίκος Παπαδάκης επεσήμανε πως πρόκειται για μια Εκθεση με πολύ μεγάλο εύρος και περιεχόμενο. «Είναι μια Εκθεση που δίνει τον παλμό της ζωής την εποχή της περιόδου που ξεκινά από την Ενωση της Κρήτης μέχρι σήμερα. Διότι η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα μέχρι το 1913 εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και προτεραιότητα.

Σήμερα θυμόμαστε τους προγόνους που αγωνίστηκαν για να επιτύχουν το πολυπόθητο γεγονός της Ενωσης. Όμως έχει σημασία και εμείς και οι κοντινοί μας πρόγονοι τι εδημιούργησαν από το 1913 μέχρι σήμερα όπως στον χώρο της Αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας, της μορφής του τοπίου όπως διαμορφώθηκε. Πρόκειται για παραδείγματα και επεμβάσεις που έχουν και την καλή τους πλευρά, έχουν όμως και τη δυσάρεστή τους. Γιατί αυτό που παραλάβαμε στις αρχές του 20ου αιώνα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε ή αυτό που μας άφησαν οι πρόγονοι μας».

Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης τόνισε πως η Εκθεση αυτή αποδεικνύει πως μέσα από την συνεργασία των επιστημονικών, ερευνητικών και διοικητικών φορέων του νησιού «μπορούμε να πετυχαίνουμε ιδιαίτερα αποτελέσματα τα οποία στη συνέχεια με περηφάνια να τα παρουσιάζουμε στο ευρύτερο κοινό ολόκληρης της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας».

Τον σχεδιασμό εκθεσιακού χώρου και εντύπων έχει αναλάβει η κα Λουκία Μάρθα, αρχιτέκτων – σκηνογράφος ESA-Paris.

Στη συλλογή υλικού συμμετείχαν αρχιτέκτονες μηχανικοί από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους Αρχιτεκτόνων καθώς και ομάδα φοιτητών.

Η Εκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου 2014.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10π.μ. – 2μ.μ.   και 6μ.μ. – 9π.μ., Σάββατο 10π.μ. – 2μ.μ.. Κυριακή κλειστά.


Πηγή: Ελένη Φουντουλάκη, εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα", 9 Νοεμβρίου 2013 

http://www.haniotika-nea.gr/politistika-3/#ixzz2kH0tEtlo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου